Building of the week: Tayebat Workers Village

Here’s a project that brings together several aspects of progressive architecture: integrated renewable energy, local and natural materials, and design for the poor.


This is Tayebat Workers Village in Egypt, designed to blend in with its desert surroundings and unobtrusively house 300 people. I like the way it combines modern technology with traditional techniques to deliver a building that looks like in belongs in the landscape.

In fact, it rose quite literally from the ground it stands on. The development is 90% earth and sandstone gathered on site, dramatically reducing the building’s embodied emissions.

The village includes a mosque, communal bathrooms and kitchens, and will be used to accommodate seasonal workers on a nearby oasis farm.



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in: Logo

You are commenting using your account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s